Πληροφορίες για την Κάλυμνο
Η νεότερη ιστορία της Καλύμνου συνδέθηκε ιδιαίτερα με την αλιεία, την επεξεργασία και το εμπόριο του σφουγγαριού. Μάλιστα μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο η Κάλυμνος παραμένει η μοναδική ελληνική σπογγαλιευτική δύναμη, με εξαγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέχρι και σήμερα είναι γνωστή ως το Νησί των Σφουγγαράδων. Το αγνό θυμαρίσιο μέλι της Καλύμνου, φημισμένο για την ποιότητά του ήδη από την αρχαιότητα ( σύμφωνα με το Στράβωνα, τον Πλίνιο και τον Οβίδιο) τα περίφημα μανταρίνια της κοιλάδας του Βαθύ και η Καλύμνικια μυζήθρα και κοπανιστή συνοδεύουν φαγητά της θάλασσας και της στεριάς που έχουν συναρπάσει και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες της Αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας. Για όσους δεν επιθυμούν να απολαύσουν μόνο τον ήλιο και τις παραλίες του νησιού ή την θέα του πανέμορφου λιμανιού, πίνοντας το καφεδάκι τους, υπάρχουν αποδράσεις μέσα από μυρωδάτες βουνοπλαγιές και δαφνοστολισμένους αυτοκινητόδρομους σε χωριουδάκια που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα. Υπάρχουν μονοπάτια που οδηγούν σε αρχαία μνημεία και κάστρα ή στα εκατοντάδες περίτεχνα-εικονογραφημένα εκκλησάκια και μοναστήρια. Ταυτόχρονα, για τον εραστή της θάλασσας, οι ιστιοπλοϊκές αποδράσεις, οι εκδρομές στην Τέλενδο την Νερά, την Πλάτη και την Ψέριμο (νησάκια γαλήνης και χαλάρωσης, χωρίς τροχοφόρα αλλά με υπέροχους κολπίσκους και παραλίες) και η καθημερινή δυνατότητα της επίσκεψης στα διπλανά νησιά της Επαρχίας δίνουν την ευκαιρία για πολυποίκιλες, πραγματικά αξέχαστες διακοπές. Τα ταβερνάκια πάνω στο κύμα, η έντονη νυχτερινή ζωή στα δυτικά τουριστικά θέρετρα, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού, ο υπαίθριος κινηματογράφος, τα πανηγύρια με λαϊκούς χορούς και παραδοσιακά όργανα ως και οι παράπλευρες εκδηλώσεις των δύο μεγάλων Φεστιβάλ – Αναρρίχησης και Κατάδυσης- συμπληρώνουν τις απολαύσεις της ημέρας, με διασκέδαση και κέφι υπό το σεληνόφως.